...

F.A.Q.

Spørsmål som ofte blir stilt

Solcellepaneler består av fotovoltaiske celler som omgjør sollys til elektrisitet. Når sollyset treffer cellene, skapes en strøm av elektrisitet gjennom panelet, som deretter kan brukes til å forsyne hjem og bedrifter med strøm.

Prisen på solcellepaneler kan variere avhengig av systemets størrelse og typen paneler som brukes. Gjennomsnittlig kan et solcellesystem koste alt fra 100 000 til 400 000 kroner, med prisen per watt som varierer fra 30 kroner til 40 kroner. Prisene kan imidlertid endre seg avhengig av sted og teknologi.

Så lenge prisen er over 60 øre per kw så vil det alltid lønne seg med solceller

Solcellepaneler er laget for å vare i tiår. De fleste produsenter tilbyr 25-års garantier på panelene sine, og de kan vare enda lenger enn det. Med riktig vedlikehold kan de vare i opptil 40 år.

Mengden elektrisitet et solcellepanel kan produsere avhenger av størrelsen og effektiviteten. Gjennomsnittlig kan et solcellepanel produsere rundt 150 watt til 360 watt per time, avhengig av typen og merket på panelet.

Solcellepaneler kan fortsatt produsere elektrisitet i kaldt vær, selv om effektiviteten deres kan påvirkes. Lave temperaturer kan redusere utbyttet fra solcellepaneler, men de kan fortsatt produsere noe elektrisitet på solfylte dager. På den annen side kan de prestere bedre i kaldt vær enn i varmt vær, på grunn av termisk koeffisient av solcellene som utvider seg og reduserer effektiviteten til panelene.

Solcellepaneler er pålitelige og holdbare. Med riktig installasjon og vedlikehold kan de vare i mange år uten behov for reparasjoner eller utskiftninger.

Målet med Enovas støtte til solcellepaneler er å etablere et velfungerende marked for teknologien. Rekordmange boligeiere har investert i solceller det siste året, og det er fortsatt behov for løsninger som bidrar til et effektivt og fleksibelt energisystem.

Dersom du har kjøpt anlegget:

    • Alle fakturaer for tiltaket du har gjort. Det gjelder både fakturaer for innkjøp av utstyr, material- og arbeidskostnader.
    • Fakturaer må være utstedt til deg, evt. dere, som eier boligen og som registrerer tiltaket
    • Med «Fakturadokumentasjon» menes dokumentasjon som tilfredsstiller kravene som stilles til et salgsdokument, jfr. Bokføringsforskriften § 5-1-1. Dokumentasjonen må blant annet spesifisere hva kjøpet gjelder, vise til krav mot kunden og/eller at betaling er utført.
    • Dersom tiltaket inngår i en større leveranse kan du legge ved tilbud fra underleverandør hvor det fremgår hvilket tiltak som er installert og totalkostnad for tiltaket, samt sluttfaktura for leveransen.

 

Plusskundeavtale er en tilknytnings- og nettleieavtale med ditt nettselskap. Du må også ha en plusskundeavtale med din strømleverandør for at du skal få betalt for strømmen du produserer og ikke bruker selv. Ikke alle strømleverandører har avtaler for plusskunder. Hør med din strømleverandør om de har plusskundeavtaler, dersom de ikke har det må du se om du finner en annen strømleverandør som kan kjøpe den strømmen du produserer og ikke får brukt selv.

Nei, Enova støtter ikke utvidelse av eksisterende anlegg. Anlegget må være nyetablert i din bolig for å få støtte.

Her finnes det flere løsninger. Digital solkonto hvor du lagrer egenprodusert strøm og tar dette ut når du selv måtte ønske.

Med Solkonto kan du selv velge når du vil benytte overskuddstrømmen din. Det betyr at du kan spare opp strøm om sommeren og bruke den om vinteren.

På din Solkonto kan du velge å spare opp overskuddstrømmen din hvis du ønsker det. Du kan nå bestemme selv når du vil benytte deg av den ekstra strømmen du har produsert. Du kan spare opp strøm i inntil 18 måneder, uten noen begrensning. Det er opp til deg om du ønsker å ta ut strømmen med en gang eller spare den til en høy strømregning senere.

Batteriløsning: Et solcellebatteri lagrer strøm man produserer med et solcelleanlegg. Lithium solcellebatterier er det beste batteriet for å lagre solstrøm og har opptil 6000 levetidssykluser. Du bør velge et batteri på 1 kWh per installert effekt (kWp). For 10 kWp bør du altså ha 10 kWh i batterikapasitet.

Hybridanlegg med solceller og hjemmelagring i kombinasjon med nettstrøm, er relativt nytt, men noe vi allerede har erfaring med å prosjektere og levere. Vi forventer at dette markedet vil vokse i takt med at batteriteknologien utvikles og blir rimeligere. 

Fordelen med å kombinere et solcelleanlegg på bolig med en batterilagring, er at man får benyttet en større grad av solenergiproduksjonen selv, i stedet for å selge overskuddsstrøm billig til strømleverandøren. I tillegg får man et nødstrømsaggregat ved strømbrudd. Vi kan da sette opp anlegget slik at du har strøm på noen prioriterte laster ved et strømbrudd, for eksempel slik at du har strøm til lys, brønnpumpe, alarm, bredbåndsruter og TV.

Vi venter også på løsninger for V2G-løsninger (vehicle to grid) hvor man kan bruke elbilen til hjemmelagring av strøm, men der er ikke teknologien moden nok til at vi kan tilby det for boligmarkedet enda.

Kontakt oss nå for en digital befaring

For energikartlegging, ta kontakt med Energihuset

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.